Välja mellan hälsa och menscykel?
Många frågor dyker upp huruvida hur man ska tänka kring att välja en hälsosam menscykel eller hälsa? Känns det som att du behöver välja mellan vad du ska fokusera på? Jag kan förstå hur detta har blivit en vanlig frågeställning då många råd kring menscykel känns som motsats till hälsoråd. Här har vi bland annat intag av mättade fetter, att dra ned på träning och särskilt högintensiv sådan och löpning samt att inte fasta. Ska inte det vara bra för hälsan? Därtill ska man ha blodsockerkoll, äta kolhydrater, skippa kolhydrater, sluta med kaffe och vila. Men i vanlig ordning är det viktigt att titta på sammanhang. För i vilken situation nämns dessa råd? För vem gäller det?
Självklart kan (och ska!) en frisk och hälsosam person kunna både fasta och träna högintensiv träning och ändå ha en bra menscykel. Och dricka kaffe om man önskar. Allt handlar om sammanhang och skillnaden på behandling och underhåll.
Olika problem kräver olika åtgärder
Det finns olika typer av problem kring menscykel och exempel är att inte ha en cykel alls, att ha en oregelbunden cykel som PCOS eller PCO alternativt att man upplever PMS. Att inte ha en menscykel alls på grund av det som kallas hypothalamus amenorré (HA), dvs för mycket träning och/eller för lite mat är ju ett tillstånd där kroppen inte alls är frisk och stark! Istället har man behövt pusha sig själv över sina gränser hårt för att komma hit. En kvinna i den här situationen behöver göra vissa saker för att få tillbaka sin menscykel igen, vilket för övrigt bara är ett enda symptom i det här tillståndet. Det kräver en viss behandling. När menscykeln är tillbaka, när kroppen alltså har resurser och trygghet igen så kan man gå över i ett underhåll. En behandling är inte fokuserad på att du ska vara hälsosam på sikt även om det såklart också kan inkludera det. Dock är en behandling fokuserad på att ta dig ur den situation du befinner dig i nu. Underhåll har fokus hälsa.
En kvinna med PCOS kräver helt andra åtgärder än en kvinna med HA. Hon ska inte alls sluta med träning och kan absolut må bra av vissa typer av fastor beroende av vad som driver hennes PCOS. Båda fallen är dock exempel på när det inte fungerar som det ska. Då behöver man vidta åtgärder för att komma på banan igen.
En hälsosam och fungerande kropp ger en hälsosam och fungerande menscykel. Frågan är alltid vad det är som inte fungerar och varför det just nu inte fungerar. Utifrån det väljer man sina åtgärder! Behöver du behandling först för att därefter gå över på underhåll, eller räcker det för dig att justera mot en form av underhåll med en gång? Det beror på din situation, dina symptom och din historia.
Det är inte en sak, det är flera!
Vad är det absolut viktigaste när det kommer till en hälsosam menscykel? Den frågan dyker ofta upp på frågestunderna.
Det finns inte en enda sak du kan börja eller sluta med, och det finns inte ett enda tillskott som kommer att garantera en perfekt menscykel.
Istället är det flera faktorer som tillsammans skapar bra förutsättningar. Det handlar om ”good enough” inom många områden. Tänk dig att du har röda och blå bollar, de röda bollarna representerar utgifter för kroppen och de blå bollarna representerar intäkter. En röd boll kan vara sömnbrist och att inte trivas på sitt arbete. En blå boll kan representera näringsrik mat, en god natts sömn och yoga.
Hur många röda bollar har du? Hur många blå bollar? Har du fler i en hög än den andra? Livet handlar om att balansera dessa bollar så att båda får lika stor plats.
När jag arbetar med klienter så använder jag mig av olika verktyg. Ibland kan det behövas en större insats inledningsvis medan jag andra gånger gör justeringar stegvis. Det beror på personen jag har framför mig; vad behöver hon och vad är rimligt att göra i hennes situation.
Att skapa hälsa, inklusive en hälsosam menscykel är inte en engångsgrej, något man gör under några veckor så är det bra sen. Det är en process. Det är som att vara vältränad, du är bara vältränad så länge du tränar. Slutar du träna tappar du både kondition och styrka. Det betyder att det måste vara åtgärder som fungerar i ens liv på sikt. Det måste vara hållbart!
För att cirkulera tillbaka till den inledande frågan; Du behöver inte välja mellan hälsa och menscykel! Tvärtom så går de hand i hand.
Är du intresserad av att lära dig mer om hälsa?
En kommentar
Pingback: