Spända, ömma bröst och gråtmild? Det beror på östrogen och progesteron
Inlägget innehåller annonslänkar till bodystore
Beroende av var i cykeln vilka symptom dyker upp kan man få en indikation på hur det står till med sin hormonella balans – eller obalans. Just spända och ömma bröst kommer av progesteron i kombination med östrogen. . Båda behövs för att brösten ska kännas spända och ömma. Däremot gör östrogen att vi samlar vätska medan progesteron är vätskedrivande, varför du kan bli svullen av för mycket östrogen.
Ett högt östrogen gör att vi kan få andra symptom som ökade humörsvängningar som lätt till gråt och irritation. Läs mer om varför i dagens inlägg.
Spända, ömma bröst och humörsvängningar – en obalans
Östrogen är ett hormon som får saker att växa i kroppen – bröst, höfter liksom äggblåsor, livmoderslemhinna och skelett. Men det behöver balanseras upp av progesteron för att inte gå till överdrift och ge oss negativa effekter. Gråtmildhet och humörsvängningar efter ägglossning, så kallad PMS ett tecken på en obalans i östrogen. Spända bröst däremot kommer av hormonet progesteron i kombination av östrogen som kommer efter ägglossning. Men varför blir brösten spända ibland och ibland inte? Östrogenet påverkar hur vi svarar på progesteronet, och progesteron påverkar körtlar i brösten som då kan svälla. Så det krävs både östrogen och progesteron för att få ömma bröst. Östrogen gör att vi samlar vätska medan progesteron verkar vätskedrivande varför vi kan svullna i hela kroppen av för mycket östrogen.
När vi får ömma, spända och svullna bröst under lutealfasen, alltså mellan ägglossning och menstruation eller strax innan menstruation så är detta ett resultat av att progesteron och östrogen stimulerar mjölkkörtlar i brösten. Man kan också få spända bröst under en graviditet när hormoner stiger snabbt eller när man använder hormonella preventivmedel.
Vi har alltid olika benägenhet för olika typer av symptom pga miljö, genetik och kost.
Östrogen är en samling av hormoner där flera ingår:
Östradiol – Det starkaste östrogenet som tillverkas i våra äggstockar
Östron – Ett östrogen som främst kommer från fettvävnad och ju mer övervikt, desto mer östron.
Östriol – Ett östrogen som främst tillverkas under graviditet men det är också en nedbrytningsprodukt av östradiol och östron, dock i mindre mängd.
Nedbrytningsprodukter – Du kan inte rensa ut östrogen ordentligt pga näringsbrister, förstoppning osv.
Xenoöstrogener från mat, dryck, plaster, hud- och hårvårdsprodukter etc
Även om man säger att östrogen dominerar i första halvan av cykeln för att sedan ge över stafettpinnen till progesteron, så är faktiskt östrogen som högst efter ägglossning. Det är bara det att progesteron bör vara många gånger högre än östrogen och här blir det en så kallad östrogendominans om relationen mellan dessa inte är optimal för just dig. Om man inte har en väl fungerande cykel så kan olika symptom dyka upp så som bland annat humörsvängningar, nedstämdhet, sötsug, sömnproblem, spända och ömma bröst liksom spottings.
Vad kan du göra åt spända bröst?
Först och främst behöver du ta reda på vad det beror på.
- Tar du hormonella preventivmedel? Dessa påverkar såklart den hormonella balansen och kan ge biverkningar.
- Hur fungerar mage och tarm – går du på toaletten dagligen? Detta påverkar hur vi rensar ut hormoner.
- Har du IBS? Läs mer om IBS här
- Hur återhämtar du dig i relation till stressorer?
- Äter du näringsrikt eller är du vegan/vegeterian med möjliga brister? Äter du då mycket xenoöstrogener som sojaprodukter och andra bajlvxäter?
- Äter du mycket snabba kolhydrater som mjölprodukter och/eller socker? Känner du ofta sötsug? Läs mer om Problem med insulin och blodsocker
- Ät du över 45 år? Inför menopaus svajar östrogen och progesteron. Detta kan uppstå tidigare, redan i 35-årsåldern men då ska man veta att det oftast är högt reversibelt med hjälp av kost och livsstil.
Kosttillskott
Kosttillskott är ingen ensam lösning men de kan hjälpa parallellt vid en kost- och livsstilsomläggning.
- Magnesium – Hjälper energiproduktion
- Calcium D-glucarate stöttar utrensning och kan hjälpa dig tillfälligt
- Tinktur med maskros som även denna stöttar lever, matsmältning och utrensning
- B-komplex
Övrigt
- Skippa alkohol som gör att vi bryter ner hormoner sämre
- Rör på dig och håll en hälsosam vikt
- Ät grönsaker som stöttar utrensningen av använda könshormoner
/M
På mina medlemssidor har jag ett helt inlägg där jag går igenom vilka symptom som kan dyka upp när i cykeln, och vad de då beror på.
4 kommentarer
Annika Wallquist
Hej Maria,
Kan jag få kontakt med dig & ställa några frågor? I så fall hur? Har iallafall tre, ev 4 av ovannämda ”symptom” & vill gärna veta hur jag ska gå vidare.
Tacksam för svar
/Annika
Maria Särén
Hej Annika,Du kan bli medlem på mina medlemssidor eller boka en konsultation för svar på frågor, däremot har jag ingen möjlighet att svara på dem på annat vis 🙂
Men spana gärna in patreon eller konsultation!
/M
Malin
Hej, varför står det att Nordbo Mage är en tillfällig lösning, går detta inte att ta dagligen?
Maria Särén
Det blir ju ett plåster då, vad är det som gör att de behövs och hur svarar kroppen på dem i längden? =)