Sköldkörtel – Män
Även om sköldkörtelproblem är mer vanligt hos kvinnor än hos män så existerar det ändå hos män. Symptomen är samma som kvinnor får, nämligen:
- Trötthet – Som i sovatrött
- Frusenhet
- Koncentrationssvårigheter
- Viktuppgång
- Muskelvärk
- Förstoppning
- Nedstämdhet
- Ingen sexlust
- Torr hy och sköra naglar
Det finns lite olika orsaker bakom sköldkörtelproblem, och även om jag har skrivit om dem tidigare så tål det att upprepas. Låga sköldkörtelnivåer är nämligen inte samma sak som att sköldkörteln i sig inte fungerar.
- Autoimmunitet – Hashimotos eller Graves
- Detta testas man inte alltid för. Diagnos kan ställas genom att testa för antikroppar (70% av alla med autoimmunitet visar positivt på ett sådant test) eller genom att göra ett ultraljud på sköldkörteln.
- Stress
- Näringsbrist – Främst av selen, zink och jod.
De vanligaste hormonerna man testar är TSH (gaspedalen), T4 och T3. T4 är det hormon som sköldkörteln tillverkar mest av vilket visserligen är aktivt i sig själv men som främst behöver omvandlas till T3 för optimal effekt. Detta görs ute i celler runt om i kroppen eller i mage och tarmkanal.
Stress och Sköldkörteln
Ett obalanserat kortisol kan dra ner sköldkörteln liksom sköldkörteln kan dra ner kortisol. Det kan därför vara svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget. Man ska komma ihåg att all stress inte orsakas av att ha för mycket att göra. Lika ofta är det negativa tankar, dålig kosthållning, insulinresistens, en känsla av att inte ha kontroll över eller att inte trivas med sin livssituation.
Det finns flera sätt på vilket kortisol påverkar sköldkörteln negativt. Dels hämmar det hypotalamus och hypofysen i hjärnan (övervakningscentralen) som i sin tur då inte trycker på ”gaspedalen” så att sköldkörteln ska tillverka T4 och T3. Därtill minskar både förhöjt kortisol liksom inflammation konverteringen av T4 till T3. Ofta har man i detta fall både lågt T4, T3 och TSH. Men man kan också ha lågt TSH, T3 och normalt T4. Kronisk stress ökar också risken för autoimmunitet om genetiken finns där.
Resistens eller TBG – Gott om hormoner men ingen verkan
Ibland kan en blodpanel se helt normal ut trots att man upplever symptom. Då kan det vara frågan om en resistens, alternativt att sköldkörtelhormonerna är bundna till TBG, thyroid binding globuline. Problemet för båda dessa fall är att hormonerna finns i blodet men så länge de är bundna kan de inte göra verkan på cellnivå.
Resistens handlar oftast om ett kortisol i obalans och då är det man får behandla – den så kallade HPA-axeln.
Trots att du är man kan du få en indikation på hur du ligger till genom att testa din sköldkörtel och kortisol HÄR. (Svara bara nej på de frågor som rör en menscykeln). Du kan även ta en blodpanel via Meditera för runt 360 kronor. Läs mer om det HÄR.
/M