PMS och Progesteron

Lider du av PMS-besvär? Det behöver du faktiskt inte. Dagens inlägg ska handla om vad PMS är, vad det har för koppling till progesteron, men också vad man kan göra för att bli av med det. 

PMS betyder premenstruellt syndrom och som namnet antyder är det symptom som uppstår innan menstraution. Det kan börja ca 10-14 dagar innan menstruation för att sedan helt försvinna vid mens, eller några dagar in på mens. Om dina PMS-symptom aldrig försvinner helt, utan endast förvärras innan menstruation så är det inte bara PMS. Inlägget innehåller annonslänkar.

Är PMS normalt?

Det är vanligt, men det är varken normalt eller nödvändigt. Man kan ju lätt tro att det är progesteronet och östrogenets ”fel” att man har PMS men så är det inte. Tvärtom så är de här hormonerna bra för både vår fysiska och mentala hälsa genom att förbättra både humör och ämnesomsättning. 

Kom ihåg att vår kropp alltid vill fungera, PMS är därför ett tecken på att något inte stämmer. 

Progesteron och Östrogen

Östrogen börjar stiga från mensens första dag och håller sig sedan högt till och med ägglossning. Det boostar serotonin och dopamin vilket gör att vi känner oss inspirerade och motiverade. Därefter tar progesteron över vilket bland annat gör oss lugna och harmoniska. Så det är helt normalt att känna av en förändring mellan veckorna. Vi kan till och med lite mer trötta och hungriga. Exempelvis känner vi oss ofta mer utåtriktade och kreativa innan ägglossning än efter. Men det inte normalt att bli svullen, ha humörsvängningar, börja gråta för ingenting och vilja äta upp hela godisavdelningen på ICA. Eller för den delen göra slut med sin partner, lämna sitt arbete och flytta ut i skogen. 

PMS-symptom:

  • Humörsvängningar
  • Ömma och/eller svullna bröst
  • Irritation
  • Ångest
  • Svullen mage
  • Cravings efter sött och/eller salt
  • Värk i leder och muskler
  • Huvudvärk
  • Gråtmildhet
  • Hjärndimma
  • Sömnsvårigheter
  • Nedstämdhet
  • Finnar

PMS kan bero på att vi inte kan tillverka tillräckligt med progesteron, eller så bryter vi ner och svarar på progesteron på ett felaktigt sätt. Men det för den sakens skull inte ett problem med progesteron i sig. Det är ett problem med något annat, och här nedan följer de vanliga rotorsakerna; inflammation, näringsbrister och stress bland annat. Även sköldkörtelproblem kan ge lågt progesteron, men det kommer inte detta inlägget att gå in på. 

Progesteron ska vara många gånger högre än Östrogen så balansen mellan hormonerna är lika viktig som deras respektive värde. 

Inflammation

Kronisk, låggradig inflammation (ni har säkert hört talas om den tidigare) ökar risken för PMS genom att helt enkelt vara en stress för kroppen. Stress i sin tur gör ägglossning mindre kvalitativ. Eftersom progesteron är ett resultat av ägglossning så blir det en obalans. 

Stress

Stress minskar progesteron genom att:

Kortisol minskar produktionen av progesteron. Kortisol kan också fästa på receptorerna framför progesteron. 

Stoppa ägglossning. Om vi inte har ägglossning så har vi heller inte progesteron. 

Förändra mage och tarm som i sin tur påverkar hur vi bryter ner östrogen, vilket resulterar i för mycket östrogen. Detta kan också bidra till PMS. Stress påverkar mage och immunsystem på många vis vilket då leder till den här oönskade effekten. 

Näringsbrister

Många har näringsbrister utan att för den saken skull vara ”sjuka”. Allt går inte att mäta i ett blodprov men vissa markörer går att mäta. Det är också skillnad på att vara inom referens (dvs inte vara sjuk) mot att inte ha optimala, eller ens bra nivåer. Ta hjälp för att se vad du kan göra!

Minska PMS genom att: 

  • Sluta ät socker – gäller även ”hälsosamma” snacks med dadlar och andra naturliga sötningsmedel. 
  • Sluta ät snabba, vita mjölprodukter
  • Sluta ät vegetabiliska oljor (undantag kokosolja och kallpressad olivolja) då dessa orsakar inflammation
  • Minska på alkohol (max 2-3 glas per vecka) 
  • Minska stress – Försök! 
  • Fixa mage och tarmkanal
  • Träna!
  • Ta tillskott 

Angus Castus Vitex / Munkpeppar

Agnus Castus (Munkpeppar) stimulerar ägglossning och progesteron samt verkar lugnande på kroppen. Observera dock att dessa endast ska användas i kombination med en kost- och livsstilsförändring och inte under mer än 4-6 månader. Om du inte mår bättre efter den här tiden så har du inte hittat grundproblemet. Leta vidare! 

Ashwagandha eller Rosenrot

Detta är så kallade adaptogener, naturliga ämnen som ökar kroppens egen anpassningsförmåga. Enkelt uttryck hjälper det kroppen att hantera stressiga situationer. Ska ej användas under längre perioder än 4-6 månader. 

Jod

Jod kan minska bröstspänningar då det reglerar östrogenreceptorer. Det finns gott om östrogenreceptorer i våra bröst. Jod kan förvärra acne och sköldkörtelproblem så ta det inte om du har något av de problemen. Jod ska heller inte tas i långa perioder i sträck i höga doser utan att följa upp med provtagning. 

Vår menscykeln säger väldigt mycket om oss och vi kan använda den för att lära känna våra kroppar. Det är nämligen fullt möjligt att ha väldigt mycket PMS ena månaden, för att må väldigt bra en annan månad. Detta beror på att saker händer i våra liv – vi sover, äter, stressar och tränar olika till exempel. Beroende på vad vi gör så svarar också våra kroppar på det. PMS är alltså ett tecken på att något inte stämmer. Det är för hög belastning på kroppen – oavsett om det mentalt eller fysiskt. 

Obs! Det är inte PMS man har om man upplever ovan symtom då man samtidigt har hormonella preventivmedel – då är det istället bieffekter av en medicin.  

/M

8 kommentarer

    • Maria Särén

      För munkpeppar stimulerar LH som redan är högt vid PCOS – ett hormon som bla stimulerar till ägglossning vilket kan ställa till ännu mer med äggblåsor som inte är mogna nog. För att de ska mogna behövs östrogen, men testosteronet som tillverkas i äggstockarna omvandlas inte i tillräckligt stor utsträckning till östrogen. Så man behöver helt enkelt få ordning på det först 🙂

  • Sandra

    Tack! Hämtar information från din bok som alltid ligger på varadsrumsbordet. Utesluter nu tillsatt socker helt. Rosenrot vid Pco är det ett stort nej?

      • Seka

        Hej och tack för ett bra inlägg.
        Undrar gällande munkpeppar i förklimakteriet om då jag är 47 år om det är rekommenderat att använda? Och om det visar sig att det hjälper mot olika simptomer varför måste man sluta efter 4-6 månader? Kan man göra uppehåll sen fortsätta med den, då jag har läst mycket om att den hjälper när man hamnat i förklimakteriet.
        Mvh Seka

  • Jenny

    Hej jag testade Munkpeppar från perioden mens till ägglossning. Brukar känna lite ångest/PMS precis innan ägglossningen drar igång men den var borta! Min ägglossning kom också ca dag 14-15 för första gången under typ vintermånaderna då den vart lite sen, jippi!

    DOCK fick jag nu precis efter ägglossning REJÄL pms/ångest/depressionskänslor etc I 4-5 dagar som jag aldrig haft så länge tidigare? Vad kan detta bero på? Känns inte som att mitt progresteron drar igång efter denna ÄL? Väntar och väntar på lugnet men det är riktigt sent den här månaden, vad kan ha gått snett där tror du? 🤔

    Tacksam för alla svar 🙏

    • Maria Särén

      Hej jenny,
      Munkpeppar kan stötta cykeln men vad som främst påverkar cyklen är kost och livsstilsval. Vad du beskriver är inte PMS innan ägglossning (PMS kommer efter ägglossning) utan vad du har är ångest i follikelfasen pga hormonella förändringar. Jag tror att du behöver kika på din kost och livsstil och inte bara denna månaden utan hur har januari och februari sett ut? Det kommer lite släpande =)
      Du kan även spana in min kurs ”Optimera din ägglossning”.
      /M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.