
Näringsinnehåll i nöt, kyckling, fläsk och lax
Vilket kött är egentligen bäst att äta? Ja, det beror ju på vad vi tittar på! Kött kan variera mycket i näringsinnehåll beroende på kvalitet, ursprung och vilken del av djuret det kommer ifrån. Här gör vi en snabb genomgång av kyckling, fläsk, nöt, lax och lever med fokus på mikronäringsämnen.
Kyckling (utan skinn)
Rikt på: Selen, B3, B6
Lågt i: B12, zink, järn
Kommentar: B6 är viktig för serotoninproduktionen och kroppens städ- och reparationssystem. Har du inflammation, står på NSAID eller hormonella preventivmedel? Då kan ditt behov av B6 vara högre.
Fläsk (fläskkotlett)
Rikt på: B1, B3, selen, B6
Lågt i: Järn, B12
Kommentar: B1 är viktigt för insulinkänslighet och energiomsättning. B3 är en nyckel för både energiproduktion och hudens motståndskraft mot solen.
Nöt (nötfärs)
Rikt på: Järn, B12, zink
Lågt i: Selen, B6
Kommentar: Järn är avgörande för energinivåer och kan påverka allt från humör till energi och cirkulation. Vanliga effekter av suboptimala nivåer är nedstämdhet, kalla händer och fötter samt hjärtklappning.
Lax
Rikt på: Vitamin E, D, B1, B3, B6, B12, selen
Lågt i: Järn, B2, zink
Kommentar: Lax av bra kvalitet är näringsrik och innehåller dessutom hälsosamma fetter. Vitamin E är viktigt för fertilitet och har fått sitt namn ”tokoferol” från just det, nämligen att bära en graviditet/födsel
Lever
Rikt på: Vitamin A, B1, B2, B3, B6, B12, folat, C-vitamin, järn, selen, zink
Lågt i: Kalium, kalcium
Kommentar: Lever är en av de mest näringsrika livsmedlen vi har. Det är en äkta superfood när det kommer till mikronäringsämnen!
Summering
Det finns inget enskilt kött som är ”bäst”. Alla har sina styrkor och svagheter. Att variera sitt intag ger en bredare spektrum av näringsämnen, och att få in lever i kosten är ett sätt att boosta sitt intag av vitaminer och mineraler. Oavsett vad du väljer, är kvalitet och ursprung alltid viktiga faktorer att titta på!
Du kanske också gillar

PCOS Behandling – en guide
20 februari, 2020
PMS – Vad beror det på?
23 november, 2023
2 kommentarer
Elin Åberg
Hur ska man tänka kring lever och Livsmedelsverkets rekommendation att inte äta chark? Hur ska man väga fördelarna med att det är näringsrikt mot den ökade risken för tarmcancer?
Maria Särén
Hej! Lever är inte detsamma som charkuterier! Kör leverpastej är en charkuteri, men inte när du köper lever.