Näringsinnehåll i nöt, kyckling, fläsk och lax

Vilket kött är egentligen bäst att äta? Ja, det beror ju på vad vi tittar på! Kött kan variera mycket i näringsinnehåll beroende på kvalitet, ursprung och vilken del av djuret det kommer ifrån. Här gör vi en snabb genomgång av kyckling, fläsk, nöt, lax och lever med fokus på mikronäringsämnen.

Kyckling (utan skinn)

  • Rikt på: Selen, B3, B6

  • Lågt i: B12, zink, järn

  • Kommentar: B6 är viktig för serotoninproduktionen och kroppens städ- och reparationssystem. Har du inflammation, står på NSAID eller hormonella preventivmedel? Då kan ditt behov av B6 vara högre.

Fläsk (fläskkotlett)

  • Rikt på: B1, B3, selen, B6

  • Lågt i: Järn, B12

  • Kommentar: B1 är viktigt för insulinkänslighet och energiomsättning. B3 är en nyckel för både energiproduktion och hudens motståndskraft mot solen.

Nöt (nötfärs)

  • Rikt på: Järn, B12, zink

  • Lågt i: Selen, B6

  • Kommentar: Järn är avgörande för energinivåer och kan påverka allt från humör till energi och cirkulation. Vanliga effekter av suboptimala nivåer är nedstämdhet, kalla händer och fötter samt hjärtklappning.

Lax

  • Rikt på: Vitamin E, D, B1, B3, B6, B12, selen

  • Lågt i: Järn, B2, zink

  • Kommentar: Lax av bra kvalitet är näringsrik och innehåller dessutom hälsosamma fetter. Vitamin E är viktigt för fertilitet och har fått sitt namn ”tokoferol” från just det, nämligen att bära en graviditet/födsel

Lever

  • Rikt på: Vitamin A, B1, B2, B3, B6, B12, folat, C-vitamin, järn, selen, zink

  • Lågt i: Kalium, kalcium

  • Kommentar: Lever är en av de mest näringsrika livsmedlen vi har. Det är en äkta superfood när det kommer till mikronäringsämnen!

Summering

Det finns inget enskilt kött som är ”bäst”. Alla har sina styrkor och svagheter. Att variera sitt intag ger en bredare spektrum av näringsämnen, och att få in lever i kosten är ett sätt att boosta sitt intag av vitaminer och mineraler. Oavsett vad du väljer, är kvalitet och ursprung alltid viktiga faktorer att titta på!

2 kommentarer

  • Elin Åberg

    Hur ska man tänka kring lever och Livsmedelsverkets rekommendation att inte äta chark? Hur ska man väga fördelarna med att det är näringsrikt mot den ökade risken för tarmcancer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.