Mental, fysisk och emotionell hälsa

Tar du hand om både din mentala, fysiska och emotionella hälsa? Det kommer att påverka alla delar.

Vi pratar ofta om fysisk och mental hälsa som två separata saker, och ibland ”kontakten” dem emellan som om den skulle vara på eller av. Det är det inte, det är ett. Det är samma. Du kan välja att ignorera vissa saker, som känslor till exempel, men det kommer att komma tillbaka på annat håll. Men vad är höna och ägg? Det behöver man inte alltid veta för att börja jobba på en sak. 

Jag har aldrig blivit utmattad, men jag har däremot fått autoimmuna sjukdomar när mitt inre och yttre liv inte har stämt överens. Då har min kropp sagt ifrån, och det ordentligt med en käftsmäll. Men det har också lärt mig att plocka upp tidigare signaler. Jag är aldrig besviken på kroppens symptom, jag är nyfiken! Vad är det jag behöver just nu? Och vad vill jag egentligen på riktigt?  

 

Fysiska hälsa; Ge kroppen näring, rörelse och återhämtning

Mentala hälsa; Får du utmaningar som får dig att växa? 

Emotionell hälsa; Är du rädd för vissa av dina känslor? Vågar du vara i alla, eller flyr du gärna bort och undviker vissa? Har du emotionellt stöd i familj och vänner? 

Hur påverkar vår mentala och emotionella hälsa vår fysiska hälsa? 

Stress i kroppen

Långvarig stress kan leda till högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar och ett försvagat immunförsvar. Det vet vi. Stress är kemisk, den är fysisk i kroppen. När vi är stressade frigör kroppen hormoner som kortisol och adrenalin, vilket på sikt kan slita på våra organ och göra oss mer mottagliga för sjukdomar. Men det skapar också en annan dynamik bland våra signalsubstanser som vissa vill kalla ”obalans”. Är det en obalans? Inte utifrån kraven som ställs på systemet. Det är inte meningen att du ska vara varken lycklig, påhittig, nyfiken, glad eller sova gott vid stress. Du ska vara skeptisk, på din vakt och inte sova djupt. 

Sömnproblem och hälsa

Ångest och depression kan störa sömnen, vilket i sin tur påverkar allt från energinivåer till metabolism (blodsockerhantering), immunförsvar och i synnerhet dina könshormoner. Sömnbrist har kopplats till ökad risk för diabetes, fetma och hjärtproblem på sikt. 

Mat och näring

När vi mår dåligt mentalt tenderar vi ofta att antingen överäta eller tappa aptiten. Ohälsosamma matvanor kan skapa en ond cirkel där kroppen inte får de näringsämnen den behöver för att orka hantera stress och negativa känslor. Vi måste ha byggstenar för att kunna bygga kroppen! Protein och fett är byggstenar, kolhydrater ger energi. Därtill behöver vi vitaminer och mineraler. Jag vet inte hur många kvinnor jag har som fått mindre PMS, mer energi och har mindre ångest bara genom att öka proteinmängden till rimliga nivåer. Protein är som sagt byggstenar, du kan inte bygga ett hus utan byggmaterial. Lika lite kan du bygga din kropp utan byggstenar. 

Rörelse och humör

Fysisk aktivitet är en av de bästa sakerna vi kan göra för vår mentala hälsa. Träning frigör endorfiner – kroppens egna lyckohormoner – och stabiliserar dina stresshormoner. Du hanterar alltså stress mycket bättre om du är i bra form fysiskt. Regelbunden rörelse är dessutom avgörande för bra cirkulation, för att städa kroppen, för att tarmen ska funka bra och så vidare. Du kan inte äta dig fri från träning, och du kan inte träna dig fri från en bra kost. Du behöver båda. 

Sambandet går åt båda hållen

Precis som att mental och emotionell ohälsa kan påverka kroppen, kan fysiska sjukdomar och smärta också leda till nedstämdhet, oro och depression. När jag hade min ledgångsreumatism hade jag oerhört mycket nedstämdhet och panikångestattacker. Hela kroppen var i obalans med inflammation, näringsbrister roch en hög stressnivå bland annat. Det går som sagt inte att skilja på olika delar. Jag fick arbeta med alla, och sakta men säkert blev alla dessa områden bra. De hängde ihop! 

Vad kan vi göra?

  • Umgås du med människor du verkligen vill hänga med? Längtar du hem när du är på middag eller fest? Livet är för kort! Ha samtal som du älskar, med människor du älskar. 
  • Har du något som får dig att vilja gå upp ur sängen på morgonen? Vad vill du egentligen på riktigt? Känner du meningsfullhet? Det är oerhört viktigt för ett livs om känns. 
  • Har du någon som stöttar dig? Och kanske också utmanar dig?! Min man är min största hejarklack, men också den som öppnar upp en större värld för mig. Han ser vad jag kan bli, och han utmanar mig. Ibland gör det mig jättefrustrerad, just för att jag blir lite rädd och känner mig liten. Men när jag har smält det inser jag att han har ganska rätt ändå. Har du en person som gör det för dig? 
  • Prioritera tillståndet återhämtning; Vad är din återhämtning? Återhämtning är inte en syssla, det är ett tillstånd. Hur kommer du i det tillståndet? Sömn är också återhämtning, men det räcker sällan ensamt. 
  • Äta näringsrik mat som stödjer både hjärnan och kroppen; Ta blodprover och följ upp kosten med en kostdagbok. Få data för att veta vad just du behöver fokusera på. 
  • Röra på dig regelbundet, tänk inte bara på det – gör det! 
 
Och som med alla såna här tips, de funkar OM du gör dem. Det räcker inte att veta för att det ska bli bra, du måste också göra det. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.