Lågt kortisol ger lågt blodsocker

Är ett lågt blodsocker alltid bra? Det beror på. Ett lågt blodsocker kan indikera på lågt kortisol och problem med HPA-axeln och vad som populärt kallas för binjureutmattning. Detta används för att definiera lågt kortisol vilket kan ske efter en tid med hög stress i kombination med för lite återhämtning. Har du yrsel, lågt blodtryck eller ingen sexlust? Upplever du konstant trötthet eller har du svårt att äta på morgonen? Du kan ha problem med lågt kortisol. 

Symptom på lågt kortisol

  • Trötthet på morgonen när du går upp
  • En krasch på eftermiddagen runt 14-16-tiden
  • Svårt att återhämta sig efter träning (ännu tröttare i dagar efteråt) 
  • Svårt att återhämta sig efter infektion
  • Lågt blodtryck
  • Yrsel 
  • Dålig blodcirkulation
  • Ingen eller låg sexlust
  • Obalans mellan könshormoner
  • Låg kroppstemperatur 
  • Sug efter salt 

Varför får man lågt kortisol?

Om man stressar under en lång tid i kombination med för lite återhämtning så kan kortisolet gå från att vara högt till att bli lågt. Kortisol ska ha sin naturliga dygnsrytm och det ska svara på stimuli, dvs utsöndras vid behov. Vid problem med kortisol är det här systemet rubbat och kroppen mäktar inte med att svara på samma sätt längre. Detta kallas för ”binjureutmattning” eller dysfunktion i HPA-axeln. HPA står för hypotalamus, hypofys och binjurar fast på engelskans hypothalamus, pituitary gland, and adrenal glands. Kortisol är ett fantastiskt och livsnödvändigt hormon om det får verka när det ska och i lagom mängd. Kortisol ska vara högt på morgonen, avta under dagen och vara lågt på kvällen. Både för högt och för lågt kortisol ger en mängd symptom, och ingen av dessa tillstånd är önskvärda. 

Kortisol kan bli lågt till följd av för höga stressnivåer under för lång tid. 

Ett för högt kortisol trycker ner immunsystem, hindrar läkning av kroppsvävnad, och stör blodsockerhanteringen. Detta gör också att man ofta får en fettinlagring på mage och rygg vid problem med kortisol, en så kallad äppleform – även om man i övrigt är smal. Högt kortisol ger också ofta sömnproblem och en rastlöshet på kvällen även om man varit trött under dagen. Lågt kortisol är lika illa och leder till en konstant trötthet, hjärndimma, svårt att lösa problem, nedstämdhet, lågt blodtryck, låg kroppstemperatur och så vidare. Lågt kortisol kan också bidra till autoimmun sjukdom då kortisol är ett måste för att reglera delar av immunsystemet som inte fungerar. Exempel kan vara sköldkörtelproblem som Hashimotos eller Graves eller reumatiska sjukdomar. 

Binjureutmattning

Termen binjureutmattning är inte korrekt då det inte är fel på binjurarna i sig, utan på signaleringen från hjärnan men problemet kvarstår – efter en lång tids stress så blir kortisolet lågt. Som nämnt ovan är dysfunktion i HPA-axeln en mer korrekt term då det är hjärnan som bestämmer, inte binjurarna. Det är nämligen skadligt för kroppen att behålla höga nivåer kortisol – därför drar den ner signaleringen eller ”ordern” om att producera detta. 

Utbrändhet är bara en effekt av dysfunktion i HPA-axeln. Alla behöver inte bli utbrända till följd av stress. 

Lågt kortisol ger lågt blodsocker

En vanlig effekt av lågt kortisol är problem med blodsockerhantering och att få lågt blodsocker mellan måltider. Personer med lågt blodsocker mellan måltider kan ha ett högt/normalt blodsocker efter måltid. För de här personerna är det viktigt att äta regelbundet och att inte fasta förrän kroppen är återhämtad. 

När kroppen mår bra igen kan man hoppa över måltider och köra fastor men som sag – inte för att bli frisk. Det kommer bara att stressa kroppen än mer. 

Kolhydrater

En person med lågt kortisol bör inte äta för lite kolhydrater även om mängden givetvis är individuellt beroende av andra livsstilsfaktorer och historia. Kvalitativa kolhydrater som exempelvis rotfrukter, frukt och bär brukar dock vara nödvändigt för tillfrisknande. En frisk kropp ska vara metabolt flexibel. 

Om kroppen ska kunna återhämta sig och hitta tillbaka till sitt naturliga tillstånd, dvs att ha högt kortisol på morgonen och lågt på kvällen samt att svara på olika stimuli så kräver det återhämtning, näring och en livsstilsförändring. Det går att bli bättre, men det kräver lite konsekvent arbete. 

Att komma tillbaka vill däremot ingen, eller man kanske vill men det är inte en bra idé. Har man hamnat här så betyder det ju att det man gjorde från början inte fungerade! Så dit vill du inte, du vill skapa något nytt. 

Provtagning

Fasteblodsocker (glukos) och långtidsblodsocker (HbA1c) är inte tillräckliga markörer för att bestämma ovan då båda dessa kan vara låga hos personer med lågt kortisol som grundproblem.

Blodsockermätare

Med hjälp av en blodsockermätare kan man också se hur man ligger till med sin blodsockerhantering. Det kräver dock att man tar testerna flera gånger under dagen. Man kan köpa en blodsockermätare på apoteket. CGM, continour glucose monitor är det bästa redskapet för att kika på detta. 

Salivprov 

Letar du provtagning för kortisol? Ett bodprov på morgonen är inte så intressant för att testa kortisol. Däremot är saliv- eller urinprov som tas vid flera tillfällen under en dag det.

DUTCH-test

Vill du ha ett riktigt bra test för hur din kropp reagerar på stress så rekommenderar jag DUTCH test

/M

3 kommentarer

  • Sandra

    Hej! Gammalt inlägg men provar att skicka in en fråga på ämnet.

    Funderae på det här med Inte för lite kolhydrater vid en utmattning? Jag blir inte riktigt klok på detta då nästan alla andra livsstilssjukdomar går att åtgärda långt med kosten och där den ketogen kosten är väldigt läkande för kroppen. Skulle du vilja förklara lite närmare eller hänvisa vidare? Äter ketogent idag sen ca 8 mån tillbaka mådde fantastisnr bra på detta i somras. Men nu drabbats av utmattning. Känns märkligt och svårt att börja äta mer kolhydrater igen.

    Vad är lågt blodsocker om kortisolet är för lågt? Ofta föranleds lågt kortisol av högt kortisol under en längre tid. Vad händer när när kroppen bestämmer sig för att ”bryta” kortisoltillverkningen? Eller blir man kortisolresistent?

    Varma hälsningar Sandra

    • Maria Särén

      Hej!
      Jag rekommenderar att du läser detta inlägget: https://www.emanera.se/kan-man-ha-trotta-binjurar/
      Som du skriver kan nästan alla livsstilrelaterade sjukdomar läkas med hjälp av kosten, men det betyder inte att det bara är en kost för alla och det är stor skillnad på vad man har för bakgrund och vad man ska åtgärda. Jag kan inte ge dig några rekommendationer tyvärr men du får gärna boka konsultation så kan jag förklara vidare.
      Vänligen,
      Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.