Kollagen – För hud, leder och blodsocker
Inlägget innehåller affiliatelänk till Bodystore
Dagens inlägg kommer att handla om kollagen! Det har blivit omåttligt populärt på senare år och särskilt för sina ”anti-aging” effekt och för behandling av ledproblem. Är kollagen verkligen så bra och kan man boosta med det i tillskottform? Jag rekommenderade en artikel för ett tag sen på min instagram, en review gjord av Rhonda Patrick som du hittar HÄR och har fått många frågor. Därför gör jag en svensk översättning / sammanfattning av den idag.
Personligen använder jag det varje dag och jag använder det också flitigt i min praktik. Anledningen till att jag själv använder det är främst min historia med ledgångsreumatism och benskörhet. Men sen gillar jag effekten det har på huden också. Dags att gå igenom kollagen!
När jag arbetade i Kina så var mina kinesiska kollegor väldigt noga med att påpeka hur bra benbuljong var att dricka för vår hud och vårt åldrande. ”For aging well” sa dem. Och visst verkar forskningen tyda på att det har en mängd olika användningsområden där att förbättra hudkvalitet bara är en av dem. Andra vinster med kollagen är ledhälsa och förbättra artros, benskörhet liksom blodsocker och metabol hälsa.
Vad är kollagen?
Det är ett protein och en tredjedel av det protein som finns i oss däggdjur är kollagen. Det bygger stödjevävnad som skelett, hud, senor, tarmvägg och blodkärlsväggar liksom tänder och muskler. Det finns olika typer av kollagen och hittills har man identifierat 28 stycken med olika uppgifter och funktion runt om i kroppen där typerna I, II och III är de mest förekommande. Dessa består av aminosyror som alla proteiner gör och just kollagen är stora komplex av mellan 1300-1400 olika aminosyror.
Tyvärr minskar förmågan att bygga kollagen med åldern och vid 80 års ålder kan den ha minskat så mycket som med 75% jämfört med unga vuxna.
För att bygga det behöver vi bland annat aminosyrorna glycin, prolin, glutamin, arginin och alanin. Ett enkelt sätt att få i sig dessa är via buljong samt att äta hela djuret, däribland senor och stödjevävnad och vi får det från både gris, nöt, vilt, fågel och fisk. I långkok och buljonger får vi främst i oss gelatin, en nedbruten variant av kollagen.
Men idag finns det ju också tillskott, och den forskning som är gjord visar att just hydroliserat kollagen har en väldigt god effekt. I studier gjord på gnagare har man märkt kollagenet och sett att dess peptider faktiskt hamnar i vävnad som leder och hud hos djuren. Detta indikerar att tillskott kan hjälpa för läkning, åtminstone hos gnagare. De tillskott som det forskats på kommer från både marina källor och landlevande djur. Anledningen till att man inte använder buljong är att innehållet varierar för mycket beroende av tillagningsteknik. Dessutom har man sett att just hydroliserat kollagen tas upp betydligt bättre av kroppen än andra former.
Kollagen och hud
70% av huden består av kollagen och från 18 års ålder minskar innehållet med ungefär 1% per år. Detta kan som sagt innebära att vi har tappat 75% vid 80 års ålder. Hydroliserat kollagen som intas oralt har visar sig lovande för att minska olika parametrar för hudens åldrande, däribland fina linjer, rynkor, mjukhet, elasticitet, hudton samt struktur. Detta gäller dock inte krämer som i bästa fall gör att huden bevarar mer fukt vilket ger en synvilla av resultat. Det förbättrar dock inte huden i sig och motverkar inte förlusten av det vilket oralt intag kan göra.
Vilka siffror pratar vi om då när det kommer till tillskott? Ja som med alla studier får ju även placebo-gruppen resultat. Man får också komma ihåg att det är korta studier på 8-12 veckor men som ändå gett en 7-8% förbättring av elasticitet, synlighet av rynkor och fukt. Läs artikeln om ni är intresserade av exakta siffror.
Kollagen och artros
Studier gjorda, om än små likt de kring huden visar att kollagen har god effekt vid artros. Vid artros bryts leden ner vilket orsakar smärta och funktionsnedsättning. Återigen är det intressant vilka bra effekter som ändå förekommer i placebo-grupper för efter 70 dagars tillskott visade placebo-gruppen en 15%-ig minskning av smärta jämfört med 35% minskning i de som faktiskt fick kollagen.
Ledgångsreumatism
Flera studier visar lovande resultat på ledgångsreumatism där deltagarna får klara förbättringar i både funktion och smärta efter tillskott av kollagen.
Benskörhet
Vi i Sverige är matade med mantrat att kalcium ger starka ben. Det är inte helt sant, kalcium arbetar inte på egen hand även om det är väldigt viktigt för benhälsa. Men för att få starka ben, och inte bara hårda, så behöver vi kollagen!
Studier visar att tillskott stöttar läkning av ben och hindrar oss från att få minskad bentäthet.
Studie på postmenopausala kvinnor visar att tillskott av kollagen, kalcium och vitamin D ökar bentätheten.
Blodsocker och metabol hälsa
Det känns ju spontant som att kollagen skulle vara långt ifrån blodsockerhantering och metabol hälsa. Men faktum är att kollagen visar sig sänka både långtidsblodsocker och fasteblodsocker hos personer med diabetes och högt blodtryck. Man tror att det här beror på signaleringen av adiponektin och GLP-1, två hormoner som styr flera metabola processer så som insulinutsöndring, blodsockerhantering och hur vi hanterar fettsyror.
Det var en sammanfattning av Rhonda Patricks artikel, vill du ha mer siffror och data så kan du själv läsa artikeln HÄR.
Som sagt är studierna gjorda på både kollagen från landlevande och marina djur. Personligen använder jag nyttoteket som är från gräsbetad nötkreatur. Du kan köpa det hos Bodystore HÄR.
/M
Tidigare inlägg om kollagen HÄR.