Fitness vs hälsa

Att förväxla fitness med hälsa

Många förväxlar fitness med hälsa, att ha magrutor, låg fettprocent, att lyfta tungt eller att köra ett triathlon. ”Den personen är så hälsosam”. Det är mycket möjligt, men fitness är inte detsamma som hälsa. Fitness utan hälsa kan tvärtom vara skadligt. Jag träffar många kvinnor som är i jakten på båda, men som i den jakten istället (ovetandes) bryter ner sina kroppar. Vi får signaler hela tiden som talar om för oss om vi bygger hälsa eller om bryter ner kroppen. Dagens inlägg handlar om dessa signaler. Vad är skillnaden mellan fitness och hälsa? 

Enkelt sagt så handlar ju såklart hälsa om så mycket mer än bara träning. Det handlar framför allt om vad vi väljer att stoppa i munnen, hur vi sover och återhämtar oss, hur mycket vi är utomhus och tar oss tid för reflektion. Du kan inte träna så att det går ”på jämnt ut” med att stressa dig igenom dina dagar, äta skräpmat och näringsfattigt (kanske även kalorifattigt), ha sömnbrist och prioritera bort tid för reflektion och meditation. Tvärtom kommer din kroppsekonomi, hur väl din kropp hanterar utgifter och inkomster, inte att gå ihop. Till slut kommer det en faktura. Du sliter på kroppen helt enkelt. Den bryts ned istället för att byggas upp. Vad är det du önskar? Vill du gå ned i vikt och se vältränad ut snabbt så går ju det utmärkt att nå genom flertalet program som inkluderar kalorirestriktion och en rejält ökad träningsintensitet. Men vad händer på sikt? Det är inte ovanligt att man lägger på sig mer i vikt när man kommer av ett sådant program (och de allra flesta kommer av det eftersom det är omöjligt att hålla över tid) eller känner att energin dalar. Det är en quick-fix med konsekvenser. Många får till och med olika hälsoproblem. Detta är inte så konstigt eftersom man slår på kroppens alla försvarsmekanismer i detta läget. Detta har alltså ingenting med hälsa att göra. Hälsa är motsatsen, hälsa handlar om kontinuitet och stadiga rutiner.  

Absolut ser vi en ökad global trend där människor rör sig alldeles för lite. Men i mitt arbete träffar jag ofta kvinnor som ska vara lite för duktiga inom för många områden samtidigt. De ska göra allting ”rätt” och i det kan de också köra slut på sig själva. 

Hälsa är en process, ett konstant arbete. Det är en relation som ska vara över livet. Det är allt annat än en sommarflört, eller än värre, en destruktiv relation.

Att träna för hälsa vs fitness 

Att träna är jättebra för din hälsa, med detta inlägget menar jag inte självklart inte att du ska sluta träna. Jag vill lyfta hur du tränar och varför. Det är nämligen inte alltid det finns resurser för att träna hårt. Om du tränar och upplever något av följande så kan det vara tecken på att du bör justera din träning: 

  • Att träna trots att återhämtningen inte är så bra. Du blir trött dagen efter, får värk i kroppen, blir lätt sjuk osv
  • Du upplever att du ”måste” träna för att få energi. Du blir trött, seg och känner inte så mycket glädje om du inte får träna. Känns det motsägelsefullt? Kika på ditt liv i övrigt, har du andra symptom i menscykel, fertilitet eller i övrigt? 
  • Du har en rubbad menscykel, blöder väldigt lite eller inte alls 
  • Du har sömnproblem och vaknar ofta vid 3-4 snåret på morgonkvisten – igång! Tired and wired som det heter. 
  • Du upplever ofta yrsel, låg puls och känner dig frusen 
Kanske sitter du ned hela dagarna i ditt arbete och vill kompensera med ett ”effektivt” pass. Detta kan få totalt motsatt effekt. Jag träffar många kvinnor som känner att det ska vara tufft att träna, om det inte är det så är det inte träning. Men återigen, tuff träning kräver lika tuff återhämtning och resurser. Har du det? Kost, sömn och aktiv återhämtning. 

Börja med maten

Det är på tallriken du skapar grunden till din hälsa i första hand. Mat är inte bara energi – mat är information! Det är byggstenar.  

Det största tecknet på att du behöver se över kosten är om du blir hangry, får hjärndimma och har svårt att fokusera, blir yrslig eller skakig om en måltid är sen.

Självklart är det normalt att bli hungrig om du inte äter, men du ska var så kallat ”metabolt flexibel” där du inte måste ha 4-5 måltider om dagen och snacks för att hålla blodsocker uppe. Har du detta så beror det troligen på att du äter för mycket tomma kalorier och snabba kolhydrater. Din kropp har inte förmågan att växla mellan att använda socker och fett som bränsle. Vi människor är nämligen hybrider, vi har en enorm kapacitet för att växla energikällor. Problemet är bara att de flesta människor inte är tränade för det längre. Istället är man beroende av ett konstant inflöde av måltider och ”mellis”  bestående av främst kolhydrater för att kunna fungera. 

Vad är den perfekta dieten då? En sådan finns inte, hur du ”ska” äta för att må på bästa sätt ska anpassas efter dig. Efter din livssituation, din historia och genetik, eventuella hälsoutmaningar, och självklart ditt mål! 

Träning för din kroppsekonomi

Sitter du ned hela dagarna för att därefter köra ett högintensivt pass där din puls är hög under större delen av passet? Känner du igen dig i något av ovan nämnda symptom? Återigen är rörelse och träning bra. Om inte annat ska vi klara av det, gör vi inte det så är det tecken på att kroppen är överbelastad. 

För att bygga upp hälsa så kan du träna utifrån din kroppsekonomi. Om inte träning är ditt yrke så handlar det oftast om att utföra lågintensiv träning som basen. Du behöver ingen pulsklocka för att ta reda på vad det är. Istället finns det ett väldigt enkelt sätt att veta och det är om du kan föra ett samtal under ditt träningspass. Du kan vara andfådd, men du ska kunna ha en konversation. Därefter kan du strössla med högintensiv träning som sprints, tunga lyft osv. Men det är först när du vet att du återhämtar dig bra från den lågintensiva träningen och att den inte har negativa effekter på din hälsa. Du ska känna att du har energi och att kroppen är frisk och stark, det är vårt grundläge. 

/M

 

Vill du läsa mer om mat för hormonell balans kan du kika här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.