Pcos viktuppgång

Viktuppgång och PCOS, p-piller (och högt testosteron) hos kvinnor

Hos kvinnor kan för mycket testosteron (vid exempelvis PCOS) ge en insulinresistens och viktuppgång, särskilt på mage och rygg. Detta kan visa sig hos de med PCOS men också de kvinnor som passerar menopaus samt de som äter p-piller med en ”androgen” effekt. Androgener betyder att det är manliga könshormoner och där inkluderas bland annat testosteron. Allt detta, dvs ökade androgener och insulinresistens ökar risken för metabola syndromet vilket inkluderar högt blodtryck men också diabetes om det går långt. Diabetes är dock bara ”toppen på isberget”, och man kan vara metabolt ohälsosam långt, långt innan man utvecklar diabetes. Detta innebär en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom bland annat varför det är viktigt att ta signalerna på allvar. 

Viktuppgång och PCOS

Många kvinnor med PCOS upplever att de har svårt att kontrollera sin vikt, de upplever viktuppgång oavsett vad de gör. Kvinnor med PCOS har förhöjda androgener, dvs manliga könshormoner och i de flesta fall gäller det testosteron som tillverkas i äggstockarna. De flesta kvinnor med PCOS har också insulinresistens och tyvärr blir detta en ond cirkel. Insulinresistens gör nämligen att äggstockarna tillverkar mer testosteron vilket i sin tur ger mer insulinresistens. Kvinnor med PCOS har samtidigt högt östrogen men utebliven ägglossning. Att ägglossning inte sker betyder att hormonet progesteron inte tillverkas (progesteron tillverkas nämligen bara efter ägglossning). Progesteron är i sig anti-androgent, dvs kan minska effekten av manliga könshormoner. Men progesteron reglerar också östrogen som är normalt-högt hos kvinnor med PCOS. Viktuppgång och PCOS är därför sammanlänkade. 

Ökade androgener kan ge symptom som ökad behåring på haka/bröst, akne och oregelbundna menstruationer. 

Obs! Alla kvinnor med PCOS och/eler högt testosteron går inte upp i vikt.  

P-Piller påverkar testosteron och viktuppgång

Hormonella preventivmedel som innehåller en viss form av gestagen, ett syntetiskt progesteron kan likna androgener. Detta gör att de kan bidra till insulinresistens och viktuppgång. Exempel på dessa är levonorgestrel och etonogestrel. 

Det finn sockså motsatt effekt  i hormonella preventivmedel där de innehåller anti-androgener. Dessa används ofta vid akne och kan faktiskt ge en viktnedgång i vissa fall. Däremot kan det orsaka viktuppgång vid avslut av preventivmedlet. Detta är inte en avrådan till att ta hormonella preventivmedel utan enbart information om varför många upplever effekter som viktuppgång eller att akne försvinner. 

Menopaus, ökad behåring samt viktuppgång

När mensen upphör så tillverkar våra äggstockar inte längre östrogen, progesteron och testosteron. Däremot så har vi mer testosteron i förhållande till östrogen än tidigare vilket ger en ändring i kroppsform. Östrogen gör att vi lägger på oss på höfter, ben och bröst medan androgener gör att vi lägger på oss på magen. Dessutom upplever många ökad behåring på hakan och det beror just av androgenerna. Som om det inte vore nog så får vi minskad insulinkänslighet efter klimakteriet pga att östrogen blir lägre. 

Hur och vad kan du påverka? 

Ja det beror givetvis på var du befinner dig. Har du passerat menopaus så får du förhålla dig till att kroppen inte svarar på kost likadant som tidigare pga den hormonella förändringen. Detta innebär ofta att du behöver tänka på ett annat sätt kring vad du äter, och kanske gå mer åt en lågkolhydratkost för att må bra och vara frisk. 


Gällande viktuppgång och PCOS så är kost och livsstil viktiga verktyg i att bryta den onda cirkeln och få kroppen att må bra. Spana in min kurs ”Hormonkoll PCOS” för att få veta mer om detta. Tänk på att även sömn och stresshantering är viktiga delar i att förbättra sin insulinkänslighet utöver kost. 

/M

En kommentar

  • Linnéa

    Hej! Vad intressant läsning. Det är en djungel att försöka få bukt med kroppen när man har pcos..
    jag blir lite fundersam, fick precis Cerazette utskrivet för min pcos, det innehåller Desogestrel. Är det också negativt ?!
    Supertacksam för svar!
    Kram L

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.