Ska man mäta allt? Tankar om oura
Det är en fin och bra tanke att vi bör lyssna mer på våra egna kroppar. Att du ska känna efter hur det känns för just dig snarare än att lyssna på andra, följa trender eller bara köra över dig själv. Det i sin tur skulle i den bästa av världar göra att vi guidar oss själva i vad vi mår bra av och inte, oavsett om det handlar om maten vi äter, vad vi behöver för god sömn och hur mycket vi ska röra oss.
Det låter som sagt fint att ”lyssna inåt” men vad innebär det? Jag ser ett par problem. Det första är att många människor, åtminstone bland mina kunder lätt separerar sig från sina kroppar. Det är på något sätt ”jag och kroppen”. Som att huvudet är en del och kroppen någonting annat. Man pratar i termer om ”jag och kroppen”.
Sen har vi också referensramarna – vad jämför vi med? Hur känns negativ stress till exempel i jämförelse med för lite återhämtning. Visst kan det vara enkelt att titta i backspegeln och se sina tuffa perioder men när man är mitt uppe i det? Njae, inte lika lätt.
Hur påverkas du av olika faktorer?
Med hjälp av mätningar i oura kan vi också se hur sena måltider, vissa livsmedel, alkohol, kaffe eller hur både överdriven träning eller för lite träning kan påverka oss. Positivt som negativt. Data ljuger inte. Däremot så är vi människor duktiga på att anpassa oss till normallägen så vår personliga uppfattning kan ”ljuga” – vi är duktiga på att överleva! Det gör att vi kanske inte tänker på hur vårt ”normalläge” borde vara. Finns det något vi kan behöva jobba på? Ibland kan det behövas lite svart på vitt för att navigera . Fungerar det verkligen att vara prestationsdrottning på jobbet, träna högintensivt 4-5 pass i veckan och dricka alkohol och kaffe på det? Fungerar det att ta hand om småbarn som inte sover om nätterna, arbeta heltid och skippa att ta tid för sig själv? Vad händer om man inte trivs i sin situation oavsett om det handlar om att man gör för mycket eller kanske snarare tvärtom, man känner sig understimulerad. Detta är i min uppfattning en av de mer vanliga orsakerna till utbrändhet, man gör för lite av det man själv mår bra av och tycker om.
Om vi ska börja känna in så är ju såklart viktigt att få någon form av referensram – vart börjar du? Hur känns det när din kropp mår bra och hur känns det när du inte gör det? Fler och fler blir utbrända idag och det betyder också att man har gått över sin egen gräns. Har du känt av hur det är att helt landa i din egen kropp utan någon annans pekpinnar? Vad känns på riktigt bra för dig?
Med hjälp av data så kan vi börja kalibrera om och skapa oss fler referenser. På så vis kan du också röra dig mer på kontinuumet mot hälsa.
Att mäta är alltså inte alltid dåligt, tvärtom så kan det ge oss nya perspektiv. Det betyder inte att vi inte ska känna in i våra egna kroppar utan det är ett komplement till det. Det är ett sätt att hjälpa kroppen hitta nya "normallägen".
När jag skriver det här inser jag att det nästan låter som att det ska bli ett reklaminlägg. Det är det inte. Jag har inget samarbete med oura. Däremot har jag en själv sedan ganska nyligen och många av mina klienter har en. När de har det får jag ganska mycket information om hur deras situation är med avseende på ett par delar. Det jag tycker kanske är mest intressant är detta:
HRV, Hear Rate Variability
- Under hur mycket negativ stress befinner du dig
- Återhämtar du dig bra från träning
- Hur påverkar mat och alkohol ditt HRV
- Vad förbättrar ditt HRV? Solljus, varm dusch, svalt rum osv.
- Påverkar årstider ditt HRV
Sömn; REM och djupsömn samt vakentider
- Vad påverkar din sömn positivt
- Vad påverkar din sömn negativt
Puls
- Vad händer när du är stressad eller om du tränar sent
- Din lutealfas påverkar puls
- Ligger du alldeles för högt eller alldeles för lågt generellt
- Hur påverkar mat, alkohol och andra faktorer din puls
Kroppstemperatur
- Den kan vara ett verktyg i att följa din cykel genom att ge information om din basaltemperatur – Superbra att ha koll automatiskt. Jag har inte kopplat till någon kompletterande app. Datan från oura räcker för min del.
Den har fler funktioner men ovan är vad jag tycker är mest intressant att kika på när det kommer till mina klienter. Det är inte sällan kvinnor i 30-35 årsåldern har lågt HRV trots att de inte upplever sig som stressade. Att ha lågt HRV betyder att de befinner sig under en ganska hög stress och inte återhämtar sig särskilt bra. Det kan bero på kosten man äter, hur man tränar, bristen på återhämtning och reflektion under dagen, sömn liksom för lite solljus och näringsbrister. Ett svar jag ofta får då är ”men såhär har jag det alltid” och det är lite detta jag menar, vad är vår referens.
Så vad innebär HRV? Det står för heart rate variability och är något som mäter vårt autonoma nervsystem, dvs om vi befinner oss i det populära ”fight or flight” eller ”rest and digest”. Vill ni läsa mer mer om HRV kan ni göra det HÄR.
Jag tror att det kan vara bra att trycka på ”starta om” emellanåt, att sudda ut det man tror var spelplan och göra en ny. Stress, i dess negativa form är den kanske största faktorn till sjukdom idag.
Att mäta är alltså inte alltid dåligt, tvärtom så kan det ge oss nya perspektiv. Det betyder inte att vi inte ska känna in i våra egna kroppar utan det är ett komplement till det. Det är ett sätt att hjälpa kroppen hitta nya ”normallägen”. Men om man har en tendens till att slå ner på sig själv och känna det hopplöst (snarare än förbättringsområden) så bör man helt klart låta bli att investera i en. I annat fall så tycker jag att det är en bra investering. Inga mätverktyg kan ersätta något, men det kan komplettera om vi använder dem på rätt sätt. Data kan ge oss värdefull information som annars kan vara lätt att missa.
Som vanligt: Se på din kropp med nyfikenhet och intresse! Där kan du skapa utrymme för att må bättre.
/M
2 kommentarer
Marina Eskola
Så bra reflektioner! har länge vart sugen på en Oura-ring, det får nog bli 40års presenten till mig själv 😀
Maria Särén
Det tycker jag absolut! Är supernöjd med min =)