Mat för hormonell hälsa
Några av de absolut vanligaste frågorna som dyker upp är: Vad är bra mat för hormonhälsa? Är det bra att fasta? Många är rädda för att fett är dåligt för övriga hälsan och blir då konfunderande hur man ska prioritera – allmänhälsa eller hormonhälsa? Den goda nyheten är att det inte finns någon skillnad på detta.
Om vi ska kika på vad bra mat är så behöver vi nämligen först förstå ett par saker. Hormonhälsa, om vi med den termen syftar till våra könshormoner så kommer den när kroppen mår bra om man ska säga det enkelt. Fertilitet är hormonhälsa. Syftet med varje ägglossning är nämligen en eventuell graviditet, och det är en risk eller möjlighet beroende på hur man ser det. För kroppen är det båda, att bli gravid är en kostnad men det är givetvis också något som eftersträvas oavsett vad du personligen vill. Att reproducera oss är ”syftet med livet”. Sen har vi som väl är möjlighet att bestämma själva, men på grund av detta så kommer könshormoner ganska sent på prioritetslistan när det kommer till att allokera resurser. Vi behöver ju säkra en bra miljö och att vi fysiskt har råd för en graviditet, återigen oavsett om det är vad du vill eller inte.
Här är det en fin balans i hur mycket vi behöver. Att äta för lite ger utebliven eller svag ägglossning. Att äta för mycket och bli överviktig bidrar till liknande problem men genom andra mekanismer.
Om vi ska summera det: Har du symptom som PMS, svårighet att bli gravid, kraftig mensvärk osv så är det något i din kost och livsstils om behöver ändras. Detta är något du kan påverka! Du behöver inte må dåligt!
Vi har alla olika genetik och historia vilket gör att vi får olika uttryck om vi inte har resurser nog för att bistå alla kroppens processer – däribland hormonhälsan. Kost och livsstil påverkar oss alltså på olika sätt. Någon kanske får inställd ägglossning helt och hållet, en annan PMS med allt vad det innebär, PCO eller PCOS eller svårighet att bli gravid. Allt detta är tecken på att kroppen inte mår bra – den har inte de resurser den behöver vilket gör att systemen inte fungerar optimalt. Att ha humörsvängningar, akne, nedstämdhet, spända och ömma bröst, att gå upp och ned i vikt under cykeln eller att få spottings, kraftig mensvärk och huvudvärk är inte naturliga delar av att vara kvinna. Du kan bli av med detta!
Spana in mina kurser Hormonkoll för exempelvis PCO, PCOS och HA här.
Det är viktigt att börja jobba i rätt ände när det kommer till hormonhälsa. Om vi har IBS, för många stressar, blodsockerproblem och/eller sköldkörtelproblem så kommer dessa faktorer att påverka cykelrelaterade besvär. Att arbeta med våra hormoner innebär alltså att vi arbetar med kost och livsstil. Först börjar vi med grunden där återhämtning och näring kommer in varpå vi kan fortsätta med ”punktinsatser”.
Ibland letar vi så hårt efter en lösning att vi glömmer det ”enkla” – nämligen vad vi äter, hur vi stressar, sover och hur vi rör på oss. Dessa ”enkla” (och gratis!) medel är de absolut viktigaste faktorerna till hälsa.
Att ha kraftig mensvärk är ett tecken på inflammation, att känna sig sjuk innan mens är ett tecken på att immunsystemet är belastat och svullna bröst och mage är tecken på att kroppen inte rensa ut avfall på ett bra sätt.
Ett exempel på stress är när vi äter snabba kolhydrater för att vi känner oss ”låga” eller får humörsvängningar. Detta gör att vi får en snabb topp följt av en dal som i sin tur stimulerar både adrenalin och kortisol. Detta är en ren fysisk stress på kroppen som kommer att påverka väldigt mycket negativt, inte minst könshormoner och i synnerhet om detta sker regelbundet.
Andra exempel: Att ha kraftig mensvärk är ett tecken på inflammation, att känna sig sjuk innan mens är ett tecken på att immunsystemet är belastat och svullna bröst och mage är tecken på att kroppen inte kan rensa ut avfall på ett bra sätt. Att ha kraftiga humörsvängningar oavsett om det är att gråta eller koka av ilska påverkas både av nivån av hormoner liksom hur vi bryter ner dem. Detta påverkas i sin tur kraftigt av vad vi äter och därför kan vi också ändra det genom vad vi äter. Det spelar ingen roll om din syster eller mamma har samma symptom, du är inte ett offer för din genetik. Och visst är det fantastiskt!
Näringsbrister är en stor faktor bakom olika typer av menscykelrelaterade besvär där jag främst ser låga nivåer vitaminer och mineraler. Men många kvinnor äter också alldeles för lite protein och alldeles för mycket av snabba, raffinerade kolhydrater liksom dåliga oljor. Allt detta skapar en obalans genom att påverka vårt ”stressystem” negativt samtidigt som det ger brister i byggnadsmaterial. Du kan inte bygga ett hus av frigolit och förvänta dig att den ska fixa stormen. Du kan inte bygga en kropp av skräp.
Kroppen ger oss information hela tiden. Se på den med nyfienhet och intresse så upptäcker du att du har instruktionsboken där - i hur du mår och vilka symptom du har!
Mat som är bra för hormonhälsa
- Nöt, vilt, fågel, fisk, skaldjur och ägg
- Grönsaker
- Rotfrukter
- Frukt och bär
- Kvalitativ stärkelse som potatis, ris, bovete, quinoa osv
- Frön och nötter
- Bra fetter som smör, olivolja och kokosolja
- Kvalitativa mejerier om man tål det
Mat att undvika/minska på för hormonhälsa
- Fytoöstrogener som finns i sojaprodukter
- Raffinerade kolhydrater som den mesta mjölmaten
- Socker inklusive naturligt socker som kokossocker och dadlar
- Dåliga oljor som solrosolja, majsolja, sojaolja osv
Behöver du mer specifika tips för hur du ska möta dina hormonella utmaningar? Kika på mina kurser Hormonkoll här.
Hur är det då med fasta? Ja generellt rekommenderar jag inte det för fertila kvinnor såvida man inte är i form för det och har den bufferten som krävs. Då syftar jag på längre fastor så som ett dygn eller att hoppa över frukost. Kortare fastor som 16/8 eller 14/10 kan däremot vara gynnsamt vid vissa tillstånd. Mer om mat och hormonell hälsa finns på mina medlemssidor
/M
En kommentar
Pingback: