Sköldkörtelproblem och vad provtagning inte hittar – rT3
Det är en massa personer som upplever (och har) tydliga symptom på hypotyreos, dvs underfunktion i sköldkörteln trots att blodprover visar normala värden. Hur kommer detta sig? Är det ren inbillning? Förmodligen inte.
Symptom på hypotyreos – Underfunktion i Sköldkörteln
- Trötthet som i ”sova-trött”
- Mindre ork
- Håravfall
- Frusenhet
- Förstoppad
- Viktuppgång
- Koncentrationssvårigheter
- Minnesproblem
- Depression
- Torrt hår och torr hy
- Värk i leder och muskler
Kroppen har ett oerhört finstämt system för att reglera hormoner, och detta gäller förstås även sköldkörtelhormoner. Enkelt förklarat så börjar regleringen av hormon i hypotalamus i hjärnan som talar om för hypofysen vilken mängd som ska produceras. Detta görs med hjälp av TRH (thyrotropin releasing hormone). Som svar börjar hypofysen att tillverka TSH, thyroid-stimulating hormone vilket går ner till själva sköldkörteln som då tillverkar T4 och lite T3. T4 konverteras till T3, den mer aktiva formen i levern som sedan gör jobbet på cellnivå (även om T4 gör lite med). När det finns tillräckliga mängder av T4 och T3 i blodet så meddelar de hypofysen att dra ner på TSH och därmed reglerar systemet sig själv.
Att mäta TSH, T3 och T4 kanske inte alltid är tillräckligt
När man testar för sköldkörtelproblem så testar man främst TSH och T4 i vården liksom eventuellt T3. I vissa fall kan man även testa för autoimmunitet och då är det TPOak, TRAk eller TGak som analyseras. Men det finns en faktor till som påverkar och det är rT3 eller reversibelt T3.
Reversitbelt T3, rT3 är inaktivt och kroppen gör så för att skydda kroppen. Hur går det här till? Även om sköldkörteln tillverkar hormoner, främst T4 så är det runt om i kroppen som det konverteras till det mer aktiva T3. Båda är aktiva men T3 är starkare och T4 är mer som ett ”skafferi”, även om det också är aktivt i sig. Det är främst i levern som vi konverterar T4 till T3 och förhållandet mellan T3 och T4 samt rT3 och T3 är viktigt för att se vad som händer i cellerna. rT3 kan nämligen också fästa till cellerna och blockera dem för det aktiva T3. Detta är anledningen till att ett blodprov kan se normalt ut trots att man faktiskt upplever symptom. Men detta har inte med sköldkörteln att göra i dessa fall, och det är anledningen till att man inte testar det traditionellt. Medicinering som levaxin kommer nämligen inte att hjälpa detta. Tvärtom, kan det få dig att må sämre.
För kroppen gör givetvis detta av en anledning, och det är ett skydd så det är en ledtråd till vad som pågår i kroppen snarare än att leta efter ett tillskott eller medicin som minskar rT3. Svaret är alltid stor cellstress oavsett vilken form det kommit i!
Vad som orsakar en obalans mellan rT3 och T3
- Fysisk stress som inflammation eller infektion
- Känslomässig stress
- Problem med lever i form av hög belastning, näringsbrister osv
- Låga järnnivåer eller andra näringsbrister
- Inflammation
- Kalorirestriktion och/eller för lite kolhydrater
- IBS eller andra mag och tarmbesvär
- Diabetes som inte sköts (höga blodsockernivåer)
Vad gör man åt det?
- Tar hand om vad än det är som orsakar stress – arbete, relationer, självbild mm
- Städa upp på tallriken och ät bra mat för näring och minska inflammation
- Ät tillräckligt med energi (kalorier) liksom kolhydrater
- Återhämtning inklusive sömn
- Fokus på mag och tarmhälsa
- Träna utifrån var kroppen befinner sig
- Undvika alkohol
- Blodsockerkontroll
Det finns tester som mäter rT3!
Vårdcentralen brukar inte ha tester på rT3, om du är osäker på vad som är taget på dig – kika in på 1177.se och logga in på din journal. I din journal så finns en flik för provresultat där du har tillgång till alla dina testvärden. Om du är intresserad av att mäta rT3 så erbjuder jag den typen av tester via Nordic Labs, se HÄR för mer information. Behöver man det? Har man ett förhöjt rT3 eller en obalans mellan T4 och T3 så har det med ovan att göra, det är återigen inte ett sköldkörtelproblem. Symptomet visar sig i sköldkörteln, men det är inte en orsak. Ett sådant prov kan visa vad som pågår men vi behöver veta vad som pågår – det är alltså en cellstress i form av inflammation, stress, näringsbrister osv.
Hypothalamus amenorré, utebliven mens är en vanlig orsak bakom till lägre nivå av T3 och ökar rT3. Kika mer under kurser här.
/M