Vad betalar du för dina tillskott?
Oxidativ stress, näringsbrister och inflammation är inte bara en stor bidragande orsak till sjukdom, men också till åldrande. Kanske är det därför försäljningen av tillskott går i rasande takt – särskilt av olika antioxidanter. Men är det bra att ta tillskott, vilka i så fall, när och varför?
Tillskott av järn kan åldra oss samtidigt som det ger oss mer problem i tarmen. Eller så är det nödvändigt för att må bra - hur vet du?
Ökad risk för dödlighet
Tillskott av antioxidanter som betakaroten, vitamin E och A kan ha en negativ effekt och öka risken för dödlighet enligt flera observationsstudier. Samma effekt fås inte vid intag av livsmedel innehållande dessa ämnen. Varför säljs då detta i denna utsträckning? Särskilt när det faktiskt är så himla svårt att få vitamin A, E och betakaroten från mat. Det finns olika tillskott, dels de som fyller på med det vi alla behöver – vitaminer och mineraler. Sen finns det tillskott med aminosyror, örter och antioxidanter för att nämna några exempel. Vad gäller vitaminer och mineraler så kan vi få detta från mat om vi äter bra, oprocessad mat och ej undviker animalier.
Jag minns för några år sedan när jag hade en klient som precis genomgått 16 weeks of hell. Denna person hade då fastande kört träning på morgonen men innan träning hade hon tagit en järntablett. För det skulle man. Alla rekommenderades tillskott av järn. Detta är ett problem, varför?
Järn är ett oerhört viktigt näringsämne, inte bara för att transportera syre i kroppen (även om det vore nog!) utan också för att få våra mitokondrier att fungera – cellernas kraftverk. Fungerar inte mitokondrierna kan cellen inte arbeta, kan cellen inte arbeta så fungerar ingenting. Problemet är att järn också är en oxidant och kan öka oxidativ stress varför upptag och hantering är strikt kontrollerat av kroppen. Problemet är att detta inte fungerar lika galant när vi äter tillskott. Ytterligare ett problem är att alla levande organismer behöver järn – inklusive patogener som till exempel virus, parasiter och bakterier. Därav att vi får ett minskat upptag av järn när vi är sjuka via en infektion eller har en kronisk inflammation (inflammatoriska tillstånd som reumatism, sköldkörtelproblem, IBS osv). Så tillbaka till varför järn som tillskott är ett problem: tillskott av järn när vi inte behöver ökar oxidativ stress i kroppen och har visat sig bidra till kognitiva problem på äldre dagar. Men det kan också mata patogena organismer vid exempelvis en dysbios (obalans i tarmen). Den här kvinnan hade redan en något för hög järndepå samt problem i tarmen, därför gjorde detta järntillskott saken värre.
För att tala klarspråk: Järn som tas vid fel ”när” och ”varför” kan åldra oss samtidigt som det ger oss mer problem i tarmen.
Det är inte det att jag inte tror på tillskott, tvärtom kan det vara en bra hjälp när de behövs. Särskilt vid olika symptom och tillstånd kan det snabba på läkningsförloppet. Men de ska inte tas dag ut och dag in, år ut och år in. Problemet är nämligen idag att många tar det lite “random” utan att veta vad de behöver. De tar inte prover och följer inte upp. Tillskott är isolerade ämnen och dessa är potenta. Det är ingenting vi ska ta lättvindigt. Där ett tillskott kan hjälpa en person kan det stjälpa en annan.
Det vi först måste undersöka – finns det en brist och kan du åtgärda det via maten? Återigen kan vi behöva boosta med tillskott av särskilda näringsämnen eller örter för att åstadkomma en effekt, men det används då i en begränsad period och vid behov. Det finns tillskott jag använder vid problem i mage/tarm, vid PCOS eller vid ofrivillig barnlöshet som hjälper oerhört mycket. Så absolut finns det tillfällen där isolerade näringsämnen, örter eller aminosyror kan användas terapeutiskt, eller för att komplettera en kosthållning som inte ger en alla näringsämnen. Ett annat exempel är där man behöver något pga tillstånd eller genetik. Men då ska man också veta vad man gör och varför.
Visste du till exempel att höga doser zink över tid kan ge dig järnbrist? Väldigt många fertila kvinnor tar zink och väldigt många fertila kvinnor har järnbrist. Järnbrist beror givetvis sällan på intag av zink och istället pga otillräckligt intag, upptag eller att man förlorar järn. Däremot kan tillskott av zink (ej zink i mat som förekommer tillsammans med järn) göra att det blir värre om man inte ser helheten.
Summa summarum: du kan inte ersätta mat med tillskott. Väljer du bort vissa livsmedel kan du bli tvungen att komplettera med vissa tillskott, men det betyder inte att det är samma sak.
Vad innehåller dina tillskott?
Alla tillskott är inte särskilt rena så man får vara kräsen när man kikar på ingredienslistan. Dessutom har själva kapseln, ofta gjord av cellulosa en negativ påverkan på tarmen. Människor är inte kor (eller betesdjur överlag), vi har inte förmågan att bryta ned cellulosa. I de tillfällen du kan – dra isär kapseln eller köp pulver utan onödiga tillsatser. Exempel på när detta inte ska göras är vid intag av probiotika eller saltsyra.
Så vad kan man göra istället?
De vanligaste tillskotten jag dyker på hos kvinnor är selen, jod, järn, zink och sen en hel del olika antioxidanter.
Vill du få i dig selen? Ät 3 ägg.
Vill du få i dig jod? Köp celtic salt, jodberikat och ät fisk och återigen…ägg!
Vill du få i dig järn? Ät en portion av rött kött ihop med spenat och pumpakärnor. Heme-järn (animaliskt järn) ökar upptaget av icke heme-järn (vegetabiliskt järn). Så en kombination av vegetabilier med animalier är utmärkt. Då får du dessutom alla hjälpämnen med som vitamin A och koppar.
Betacaroten? Ät morot, persilja, grönkål eller spenat. Är det vitamin A i en aktiv form (retinol) du är ute efter så är det äggula, lever eller mejerier du kan satsa på.
Vill du få i dig vitamin E? Ät olivolja, äggula, hasselnötter, pumpakärnor, mandlar eller rom som exempel.
Antioxidanter? Ät blåbär, en matsked om dagen av frysta små, svenska blåbär. Ät frön, färgglada grönsaker och rotsaker. Även kakao innehåller antioxidanter, dock tar socker ut det om du äter kakao tillsammans med socker som i choklad. Om det har mjölkpulver i (ex mjölkchoklad) så är det helt i onödan, detta ger en uppsjö av AGE-produkter som gör just vad det antyder – åldrar dig. (Även om det står för advanced glycation end products. Det innebär försockrade proteiner.)
Visst kan man absolut supporta med tillskott vid behov, de kan verkligen göra stor skillnad. Grunden är dock mat och livsstil, tillskott är komplement. Dessutom behöver vi några tillskott som exempelvis vitamin D vintertid på dessa breddgrader, men i övrigt – testa dig innan du gissar! Du kan i sämsta fall göra mer skada än nytta. Det är alltså inte bara det att det alltid resulterar i “dyrt kiss” , det kan faktiskt göra skada.
Summa summarum: du kan inte ersätta mat med tillskott. Däremot kan du komplettera med tillskott. Väljer du bort vissa livsmedel kan du bli tvungen att äta vissa tillskott, men det betyder inte att det är samma sak. Testa innan du tar samt under tiden så att du följer upp för att säkra att det jobbar för dig!
/M